Vragen en antwoorden

 

Deze vragen en antwoorden helpen u bij het kiezen van de duurzaamste biefstuk.

Allereerst: Hoe wordt biefstuk geproduceerd?

Biefstuk komt van een koe of van het kalfje.. Van andere dieren kan het ook komen, zoals bijvoorbeeld het paard en de kangoeroe. Maar in de meeste gevallen komt biefstuk van de koe.
De koe of het kalfje wordt geslacht en dat vlees wordt bij het vleesbedrijf gebracht. Daar wordt gekeken of het vlees goed is en of er geen giftige stoffen in zitten. Als het vlees goed is, kan het worden gebracht naar de supermarkt of fastfoodketens. 
Als er wel giftige stoffen in het vlees zit, kan het natuurlijk niet verkocht worden.
Om te voorkomen dat je er ziek van wordt, wordt dat vlees helaas weggegooid.

 

Komt biefstuk van één plek of meerdere plekken in de wereld? Wordt er ook biefstuk in Nederland geïmporteerd of geëxporteerd?

In veel delen van de wereld komen veel verschillende soorten biefstukken voor, zoals bijvoorbeeld ossenhaas of een haasbiefstuk.
In Argentinië, Brazilië en Duitsland wordt voor biefstuk geproduceerd.
Argentinië staat echt bekend om hun biefstuk. Ze hebben daar ook veel Steakhouses, waar je lekker mals biefstuk kunt eten.
Er wordt veel biefstuk geïmporteerd uit Duitsland naar Nederland.
Ook uit Polen, Ierland en het Verenigd Koninkrijk komt veel vlees.
Het Nederlandse vlees wordt ook weer geëxporteerd  naar Polen, Ierland en het VK, ook naar Frankrijk en China.

 

Verschilt de prijs tussen biefstuk van de supermarkt en biefstuk van de slager?

De Albert Heijn vraagt 8,10 euro voor 300 gram biefstuk. Andere supermarkten vragen natuurlijk een andere prijs: de Jumbo vraagt voor een biologische biefstuk van 130 gram 3,25 euro. De Hoogvliet vraagt 6,17 euro voor een portie van 250 gram. De prijs ligt natuurlijk aan de hoeveelheid gram biefstuk, uit welk land het komt, biologisch of niet... Door de verschillen en de concurrentie onder elkaar kunnen de prijzen verschillen.
In veel echte slagers zijn de biefstukken natuurlijk wel duurder dan in een winkel.
De prijzen verschillen van 10 tot 20 euro, maar soms ook 30 of zelfs nog meer!

 

Welke verschillende soorten biefstuk zijn er? 

Wij hebben voor het gemak deze 4 biefstukken bestudeerd, namelijk: een gewone biefstuk uit Nederland, een biologische biefstuk uit Nederland, een biefstuk uit Zuid-Amerika en een biefstuk uit een Europees land. De biefstukken van de slager zijn duurder dan de biefstukken die je in de winkel koopt. Er zijn ongeveer 33 verschillende biefstukken van de koe, zoals bijvoorbeeld: de Ossenhaas, Kogelbiefstuk en de Diamanthaas.
Die soorten biefstuk komen van verschillende soorten delen van de koe, zoals de schouder of het spierstuk.

 

Wat wordt er bedoeld met een duurzame biefstuk? Wat betekent het woordje duurzaam?

Het woordje duurzaam betekent dat je minder energie gebruikt dan dat erbij komt . Duurzame spullen en duurzaam voedsel is beter voor de natuur.
Het is beter voor de aarde als iedereen minder vlees gaat eten. Als je per se vlees wil eten doe het dan biologisch, want biologisch vlees is duurzaam! Het biologische vlees is namelijk veel beter voor het milieu. Dit komt doordat ze geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen op het land gebruiken om het voer beter te laten groeien.

Om een biefstuk te maken, heb je veel energie nodig. Er wordt veel CO2 uitgestoten met de productie van een biefstuk, en veel water en voer. gebruikt. Wanneer de koeien eten, uitademen, rondlopen en scheten laten, komen er veel broeikasgassen vrij. Die broeikasgassen zorgen voor klimaatverandering. Klimaatverandering is niet duurzaam. Dus probeer vaker biologisch vlees te eten! Het is beter voor het milieu en je gezondheid!

 

Waarom is het belangrijk dat de hoeveelheid CO2 die gemaakt wordt niet zo groot is?

Te veel CO2 in de atmosfeer zorgt voor klimaatverandering.

 

Hoeveel CO2 ontstaat er bij de productie van 1 kg biefstuk?

    67,6 kg CO2 per kilo biefstuk.

     

    Zijn er verschillen tussen de verschillende soorten biefstuk?

    Biologisch vlees is minder milieubelastend, doordat ze geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken op het land waar het voer wordt verbouwd. Ook is er minder transport nodig omdat de voerbedrijven dichtbij de biologische bedrijven zitten, of omdat de boer zelf zijn eigen voer verbouwd, waardoor er helemaal geen transport meer nodig is.

     

    Waar wordt er in de productieketen van biefstuk overal energie verbruikt?

    Overal wordt er in de productieketen energie verbruikt. Een koe eet natuurlijk voer en het kost energie om dat voer te maken. Ook het slachten van de koe kost energie, het verpakken, het kopen van het vlees en het bereiden. 

       

      Hoeveel kg veevoer is er nodig om 1 kg biefstuk te produceren?

      Er is 25 kilo voer nodig voor 1 kg biefstuk

         

        Hoe wordt het kunstmest gebruikt om het veevoer te produceren?

        Waar de soja wordt verbouwd, wordt de grond uitgeput. Daar is steeds meer en meer kunstmest nodig. (niet duurzaam!)

         

        Zijn er verschillen qua kunstmest verbruik bij de verschillende soorten biefstuk?

        Ja, bij de productie van veevoer voor biologisch vlees, wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest.

         

        Hoeveel liter water is er nodig om 1 kg biefstuk te produceren?

          Er is 15.500 liter nodig voor 1 kg biefstuk.

           

          Welke regelgeving is er met betrekking tot de huisvesting van een koe?

            Er moet genoeg ruimte zijn voor de koe in de stal. Er moet genoeg daglicht zijn.

             

            Zijn er verschillen in regelgeving tussen de diverse landen?

             Ja, in Europese landen gelden strengere regels dan in de landen in andere werelddelen.